عملکرد زیست محیطی مجمع نمایندگان گیلان اعلام شود

تاریخ درج خبر :۱۳۹۸/۳/۲۳

یک فعال محیط زیست گیلان با ارسال نامه ای سرگشاده خطاب به "مجمع نمایندگان استان گیلان "بخشی از مطالبات و انتقادات فعالان محیط زیست استان را برشمرد.


محمد رامین محمدیان در این نامه با تاکید بر  اینکه استان گیلان با چالش های زیادی روبرو است و هر ساله صدها هکتار از با ارزش ترین زیستگاه های طبیعی تخریب و تغییر کاربری می یابند آمده است:« در همین حال این استان به دلیل برخورداری از اقلیمی ویژه و اکوسیستم های خاص, محدوده متنوعی از گیاهان و جانوران را در خود زایش و پرورش داده  که تداوم وجود این زیستگاه های منحصر به فرد نوعی مدیریت مبتنی بر مشارکت مردمی در نظارت و حفاظت از عرصه های طبیعی را می طلبد.»

 

این فعال محیط زیست در ادامه نامه با اشاره به برخی مشکلات محیط زیستی استان از جمله اجرای طرح های گردشگری بی ضابطه و غیر مسولانه فاقد توجیه زیست محیطی و اقتصادی در مناطق چهارگانه، نداشتن برنامه در راستای معرفی و پیگیری جهت ارتقای سطح مناطق چهارگانه توسط مجری اداره کل محیط زیست گیلان، ضعف در پایش مناطق چهارگانه جهت جلوگیری از تخریب و تصرف احتمالی و نیزتغییر کاربری ها، وخامت اوضاع شکار پرندگان ناشی از عدم رعایت ضوابط و همچنین نظارت ضعیف اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان و عدم وجود برنامه جامع ومدون در راستای احیاء تالاب بین المللی انزلی و بی توجهی به نتایج مشاوره گروه ژاپنی جایکا ، تاکید کرد که اکنون از مجمع نمایندگان استان گیلان انتظار می رود که با گذشت 3 سال از دوران نمایندگی، عملکرد فردی و جمعی خود را  در طول دوره برای افکار عمومی بیان کرده  و به سوالات مطروحه پاسخ بدهند. متن کامل این نامه در ادامه می آید.

 

باسلام و احترام ،

 

همان گونه مستحضرید برابر اصل هفتادوششم قانون اساسی ،  مجلس شورای اسلامی حق تحقیق وتفحص در تمام امور کشور را دارد.

 

و برابر اصل هشتادوچهارم قانون اساسی ؛ هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر نماید .

 

استان گیلان به علت برخورداری از شرایط جغرافیایی و اقلیمی خاص ؛ تراکم جمعیت بالا و همچنین مهاجرپذیری ناشی از فجایع زیست محیطی رخ داده در دیگر نقاط کشور ، با چالش های زیادی روبرو است و هر ساله صدها هکتار از با ارزش ترین زیستگاه های طبیعی تخریب و تغییر کاربری می یابند که تخریب پوشش گیاهی و جنگلی بارزترین نمونه این چالش است .

 

استان گیلان به دلیل برخورداری از اقلیمی ویژه و اکوسیستم های خاص , محدوده متنوعی از گیاهان و جانوران را در خود زایش و پرورش داده  که تداوم وجود این زیستگاه های منحصر به فرد نوعی مدیریت مبتنی بر مشارکت مردمی در نظارت و حفاظت از عرصه های طبیعی را می طلبد.

 

در راستای بیان اهمیت زیست محیطی استان لازم به ذکر است که بیش از چهل درصد وسعت استان گیلان را جنگل و بیش از ۱۹ درصد آن را مرتع تشکیل می دهد علاوه بر آن  مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان محیط زیست ۴۳/۹ مساحت کل استان است که براساس کنواسیون تنوع زیستی تا سال ۲۰۲۰ می بایست حداقل ۱۷ درصد از مناطق خشکی و آبهای داخلی و ۱۰ درصداز مناطق ساحلی و دریایی بخصوص مناطقی که از لحاظ تنوع زیستی و خدمات اکوسیستمی از اهمیت ویژه ای برخوردارند از طریق مدیریت موثر و عادلانه سیستم های شبکه ای و  معروف اکولوژیک مناطق حفاظت شده و دیگر اقدامات حفاظتی اکوسیستم محور  حفاظت شوند. اداره کل محیط زیست گیلان تعداد ۱۵ منطقه چهارگانه و ۶ منطقه شکار ممنوع را تحت حفاظت و مدیریت خود داشته است ، مناطق چهارگانه استان گیلان زیستگاه انواع گونه های گیاهی و جانوری بوده که از اهمیت ویژه  ملی و بین المللی برخوردار می باشد.

 

در این راستا به نظر بسیاری از متخصصین و کنشگران محیط زیست مشکلاتی در روند نظارت و حفاظت محیط زیست وجود دارد که از جمله چالش های زیر در استان به وقوع پیوسته است:

 

– تعرض و تخریب در تنها پارک ملی خشکی-دریایی ایران ( تداخل طرح کارکنان انتقالی از کلانشهرها در محدوده پارک ملی بوجاق و حریم تالاب ،  لایروبی غیر اصولی و تخریب تالاب بوجاق در زون امن ، تخلیه و خشک کردن تالاب و تبدیل یک زیستگاه به مزارع برنج در مرز پارک ملی توسط پادگان سیدالشهدا ، مانور هوایی چتر بازان با پاراگرایدر و بالگرد در محدوده پارک ملی بوجاق ، تعرض و تبدیل حدود ۱۰ هکتار از اراضی پارک ملی به شالیزار در سال ۱۳۹۸ ، عدم شفافیت در چگونگی مقابله و برخورد با صیادان و کشف و ضبط الات صید در محدوده پارک ملی و..) .

 

–لایروبی تالاب بین المللی انزلی در پناهگاه حیاط وحش سلکه بدون ارزیابی اثرات زیست محیطی بوده و علیرغم مخالفت بسیاری از متخصصین و کارشناسان فنی در این حوزه ، تالاب  با همه کارکردهای خود تبدیل به استخر گردید !.

 

–فاقد نتیجه بودن لایروبی آبراه های تالاب انزلی  و احداث رسوبگیر در رودخانه های منتهی به آن که منجر به حیف و میل اعتبارات استانی و ملی شد.

–-بی توجهی به احیای رودخانه های گوهر رود و زرجوب و حیف و میل اعتبارات اختصاص یافته

 

-نامناسب بودن وضعیت اکثریت رودخانه های استان بویژه رودخانه های گذری از شهرها و مناطق روستایی پر جمعیت

 

– وخامت اوضاع شکار پرندگان ناشی از عدم رعایت ضوابط و همچنین نظارت ضعیف اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان

 

– عدم وجود برنامه جامع ومدون در راستای احیاء تالاب بین المللی انزلی و بی توجهی به نتایج مشاوره گروه ژاپنی جایکا

 

– وجود مستثنیات متعدد ( اشخاص حقیقی و حقوقی ) در داخل مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان محیط زیست

 

– اجرایی شدن پروژه بسیار خطرناک و فاقد مستندات علمی احیای تالاب انزلی با «نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم»

 تداخل طرح های هادی روستایی در داخل مناطق چهارگانه بخصوص پناهگاه حیات وحش لوندویل آستارا.

 

– قصور در  تعیین تکلیف محدوده های مناطق ۱۰ درصد جنگلی

 

– اجرای طرح های گردشگری بی ضابطه و غیر مسولانه فاقد توجیه زیست محیطی و اقتصادی در مناطق چهارگانه

 

– نداشتن برنامه در راستای معرفی و پیگیری جهت ارتقاء سطح مناطق چهارگانه توسط مجری اداره کل محیط زیست گیلان

 

– ضعف در پایش مناطق چهارگانه جهت جلوگیری از تخریب و تصرف احتمالی و نیزتغییر کاربری ها

 

– ضعف در نظارت و پایش مستمر پیش روی گیاه هان  مهاجم سنبل آبی و آزولا در تالاب های استان

 

– عدم پیگیری موثر معضلات زیست محیطی در کارگروه های ؛ مدیریت پسماند ؛ کاهش آلودگی هوا وگردغبار؛ مخاطرات زیست محیطی وکارگروه استانی ذیل ماده ۵ جلوگیری از آلودگی آب

 

– عدم نظارت و کنترل منابع آلاینده استان اعم از آب ، خاک و هوا از طریق پایش واحدهای صنعتی ، تولیدی و خدماتی

 

– عدم نظارت و پایش در خصوص فاضلابهای انسانی

 

– عدم نظارت و پایش مستمر  شهرکهای صنعتی ، نواحی صنعتی و نواحی کارگاهی که اکثر آنها از جمله شهر صنعتی چهل و چند ساله رشت فاقد سیستم تصفیه فاضلاب مناسب هستند.

 

– عدم نظارت و پایش زهاب کشاورزی که انواع کود و سم شیمیایی و خطرناک را وارد منابع آب سطحی و زیرزمینی می نمایند.

 

– اوضاع نابسامان پسماند استان که بصورت مستقیم و غیر مستقیم ( شیرابه ) به اکوسیستم های ارزشمند استان آسیب می رساند.

 

– بی توجهی نسبت به الودگیهای خاک و عدم پیگیری تهیه نقشه آلودگی خاک استان

 

–  سهل انگاری در خصوص  پرورش ماهی در قفس در دریای کاسپین بدون توجه به تبعات افزایش بی رویه و کنترل نشده آن

 

– ساخت سازهای بدون برنامه و افسارگسیخته در سواحل استان بدون در نظر گرفتن پتانسیل و اهمیت زیستگاهی سواحل و در نتیجه تغییر پوشش مناطق ساحلی

 

– پروژه های غیر اصولی و غیر فنی سد سازی که به یکی از تهدیدات مهم برای جنگلهای هیرکانی و همچنین اکوسیستمهای آبی پایین دست تبدیل شده است

 

– توسعه بی رویه فعالیتهای گردشگری بر عرصه های طبیعی و محیط زیست که به دلیل نداشتن برنامه و استراتژی مشخص و همچنین عدم وجود زیرساختها ، آسیبهای جدی به دنبال دارد .

 

– قربانی شدن گونه های گیاهی و جانوری به پای توسعه شهری و صنعتی ناشی از بی توجهی به ملاحضات زیست محیطی در پروژه های خرد و کلان ، خشک کردن تالابها ،  تخریب بستر رودخانه ها و ایجاد موانع انسان ساخت ، برداشت های بی رویه شن و ماسه در سواحل و رودخانه ها و همچنین معادن کوهی ، تخریب زیستگاهها و…

 

حال ازمجمع محترم نمایندگان انتظار می رود که با گذشت سه سال از دوران نمایندگی عملکرد فردی و جمعی خود را  در طول دوره برای افکار عمومی بیان نموده  و به سوالات زیر پاسخ دهند :

 

۱ – مواضع نمایندگان در ارتباط با موضوع بازیافت پسماند پتروشیمی جنوب کشور در استان گیلان چیست ؟ ( با توجه به چندین ایراد و ابهام و سوال مطرح شده توسط متخصصین در رسانه ها که مهمترین آن فاصله کم محل بازیافت با نزدیکترین روستای منطقه است ) .

 

۲ – چرا نمایندگان استان  در مجلس از تخصیص اعتبارات برای ساماندهی پسماند استانهای شمالی دفاع نکردند ؟ چنانچه دفاعی صورت گرفت لطفا با مستندات اطلاع رسانی شود.

 

۳ –  نمایندگان گیلان در ارتباط با بهره برداری از سرچشمه های سفیدرود و کاهش تنظیم آب سفیدرود توسط استانهای همجوار چه اقداماتی مبذول داشتند؟

 

۴ – نظارت و ارزیابی نمایندگان محترم بر عملکرد اداره کل محیط زیست گیلان بخصوص حفاظت از مناطق چهارگانه  با چه دقتی صورت گرفته است ؟ آیا بعنوان نمایندگان مردم شریف گیلان از عملکرد اداره کل محیط زیست گیلان و علی الخصوص مدیرکل آن راضی هستید یا خیر؟

 

۵ – در حالیکه سد پلرود و سد شفارود سالهای سال بدون بهره برداری بحال خود رها شده است علت سکوت نمایندگان در مقابل اجرای سد لاسک علیرغم همه آسیبهای اجتماعی ، اقتصادی و زیست محیطی که به دنبال دارد چیست!؟

 

بدون شک پاسخ منطقی و صادقانه به این سوالات هم در یک سال پیش رو و هم برای نمایندگان دوره بعد در پیگیری بهتر مشکلات استان که به زعم بسیاری از متخصصین معضلات محیط زیستی در صدر آنها قرار دارد راهگشا خواهد بود .

 

پس به عنوان یک مطالبه اساسی منتظر شنیدن پاسخ فردی یا جمعی نمایندگان محترم در رابطه با فعالیتهای زیست محیطی آنها در سه سال گذشته خواهیم ماند .

 

با تشکر

 

محمد (رامین)محمدیان

 

 

اسکان نیوز

لینک مطلب: 
نظرات
درج نظر جدید
نام
وبسایت
ایمیل
متن
   

کد امنیتی فوق را وارد کنید